Aandacht voor de Japanse koto in Oud Anders

20. Januar 2013

Playlist OUD ANDERS, zondag 20-01-2013

01. Good Morning Judge – 10cc – 2.52
02. Takashi Yoshimatsu: Nabari II, Allegro/Presto – Teiko Kikuchi – 5.32
03. Marimba Spiritual II – Keiko Abe & Kroumata Percussion Ensemble – 3.30
04. Hans Weck: Spanyoler Tancz – Joaquin Saura en ensemble – 3.48
05. Andalusian Dream – Evelyn Glennie & Jon Hemmersam – 5.36
06. Bulgarian Flyting Spirit Dances – Aranis – 5.43
07. Dorothee Hahne: Commentari III – Dorothee Oberlinger – 5.57
08. Flaw – Todd Rundgren – 4.42
09. Takashi Yoshimatsu: Nabari III, Lento – Teiko Kikuchi – 2.38

De Japanse kotospeler die we u tijdens deze uitzending laten horen, Teiko Kikuchi, blijkt onvindbaar op Youtube. Gelukkig is er geen gebrek aan clips waarin virtuozen op dit traditionele instrument een demonstratie geven van hun kunnen. Hieronder ziet u Kazue Sawai aan het werk, een van de bekendste kotospelers ter wereld. Haar complexe handbewegingen verraden dat de koto bepaald geen instrument is waarmee iedere dorpsamateur overweg kan. Integendeel; zij die deze snaren beheersen hebben zonder uitzondering een volwaardige studie aan het conservatorium achter de rug.

De koto is een prachtig instrument gemaakt van het hout van de Paulownia Tomentosa, een boom die in de negentiende eeuw vernoemd werd naar de Russische tsarendochter Anna Paulowna. Jawel, dezelfde die met onze koning Willem II trouwde! Het was haar favoriete boom, waarschijnlijk vanwege de spectaculaire bloei.

Oorspronkelijk was de harpachtige koto gebaseerd op de Chinese zheng. De Japanners importeerden het instrument rond 800 AD en ontwikkelden het tot wat het nu is: het nationale muziekinstrument van Japan, met een ingetogen, nobel geluid. Aan de hand van bijgevoegde foto kunt u vaststellen dat het instrument er ook nog eens oogstrelend fraai uitziet; als men er al niet op speelt, doet het ‘t nog altijd goed als kunstvoorwerp in een (ruime) woonkamer.

http://www.omroepalmelo.nl/artikel/762/Aandacht_voor_de_Japanse_koto_in_Oud_Anders.html

Antworten

*